Renes.

Renes.Realisatie website:
Magna Cura Automatisering Netzaken.nl Web Applicaties en toepassingendinsdag 13 december 2011
Realistische ambitie of..... (Diversen .)


Kansloos werden ze weggevaagd de Nederlandse handbal meisjes door de ervaren Noorse damesploeg. Veel was er geïnvesteerd in de Nederlandse Handbalacademie de afgelopen jaren, maar die investering verdampte in de achtste finales van het WK waarmee de zo gewilde plaatsing voor de OS teloor ging en een traject van vier jaar zonder resultaat bleef.

Excuses waren er naar afloop natuurlijk ten over “we hadden pech”, “we waren te lief”, “er zijn maar een paar echte talenten”. Tsja, ik weet het niet, maar zie grote parallellen met de weg die het Nederlands Damesbasketbal is ingeslagen. Nergens hoor je “we waren te jong, te onvolwassen”

“Jongens tegen mannen” sprak de toenmalige Ajax trainer Martin Jol na een kansloze nederlaag van zijn jongens tegen Real Madrid. Gearriveerde spelers versus aanstormend talent, een hopeloze strijd voor die laatsten. Zo was het ook bij de handbalsters, die het tegen speelsters uit een van de sterkste handbalcompetities van de wereld moesten opnemen.

Wat voor de handbalmeisjes geldt, gaat ook op voor onze basketbalmeisjes. Het is prima dat de NBB de talentontwikkeling op alle mogelijke manieren stimuleert, maar het zijn en blijven meisjes. Daar kan je -bewijzen ook de resultaten- in de jeugdklassen nog aardig in meekomen, maar in de Dames Categorie is dat een ander verhaal. Daar breekt het gebrek aan volwassenheid op, zowel qua routine, ‘AHA Erlebnissen’ als fysiek.

Tussen de excuses door wisten handbalnotabelen eigenlijk best waar het verlies aan te danken was. De meisjes waren een beetje teveel ‘prima donna’ geworden en misten in de ‘comfort zone’ van de Nederlandse competitie de nodige concurrentie. “Als bond moeten we de verenigingen sterker maken, een bredere basis creëren voor topsport” sprak de voorzitter van het Handbal Verbond Tjark de Lange (Volkskrant 13/12/11)

Nu zijn wij met het Damesbasketbal nog lang niet zover als bij het Handbal en domineert onze talentenploeg nog allesbehalve, maar ambiëren wij wel – zoals zo’n beetje alle sportbonden overigens- deelname aan toekomstige Olympische Spelen en dan niet in de oubollige gedachte dat meedoen belangrijker dan winnen is.

Zonder de hardheid van een sterke reguliere competitie is dat echter een redelijk kansloze onderneming. Naast de talentontwikkeling zal de NBB dezelfde conclusie moeten trekken als de Handbalbond en moeten bijdragen aan de ontwikkeling van een sterke damescompetitie. Pas dan kunnen meisjes zich verder ontwikkelen tot gelouterde professionals. Tot nu toe wordt er aan die verenigingen uitsluitend talent onttrokken en de club geacht het verder maar zelf uit te zoeken.

De basketbalcompetitie is er in mijn ogen met al die aandacht voor talentontwikkeling de laatste jaren beslist niet sterker op geworden, integendeel. Als we die competitie niet weten op te schalen, zullen alle inspanningen op den duur vergeefs blijken, dat heeft het handbal échec afgelopen weekend wel bewezen. Dat wij zo goed opleiden dat onze meiden verder kunnen rijpen in sterkere buitenlandse competities, is een ietwat arrogante gedachte waarmee de Nederlandse damescompetitie en daarmee de basis van het vrouwenbasketbal an sich al helemaal niets opschiet.


Next Games
Renes/Binnenland Dames 1 versus Dozy BV Den Helder thuis
21-10-2017, 19:00uVertom/Binnenland Heren 1 versus De Hoppers uit
28-10-2017 20:30u


Afval Loont Saldo
255
Standen & Uitslagen
Uitslagen Alles | Standen

19 oktober, jarig.
Vandaag geen verjaardagen.

Agenda.
AGENDA
19-10 Bestuur
28-11 Kantinecom.
11-12 ALV

 
Ticket Center Dames 1.
Koop hier uw toegangskaart

Twitter.